Archyvas: spalio 2019

Kam reikalingos sėjamosios?

Lietuvoje vis daugiau auginama grūdinių kultūrų, todėl tampa aktualios sėjamosios. Ūkininkai nori kuo didesnio derliaus, o tam, kad derlius būtų didelis nepakanka gerų trąšų ar sėklų. Vienas iš svarbiausių etapų sėjoje – sėjimas. Nuo to, kaip bus pasėtos sėklos, priklauso kaip jos dygs ir, koks derlius bus.

Sėjamoji įrangaSėja turi būti atliekama tinkamai. Pavyzdžiui, jeigu sėklos sėjamos per giliai, tai dalis jų visai nesudygsta, o kitos sėklos dygsta, tačiau labai ilgai ir tai turi tiesioginės neigiamos įtakos derliaus gavimui, nes silpnesni daigai ne tik, kad subręsta vėliau, bet ir neduoda tiek derliaus, kiek galėtų duoti, jei būtų išdygę laiku. Taip pat tokie javai turės silpnesnę šaknų sistemą, kas turės įtakos ligų atsiradimui ir paveiks derlių. Tokia problema dažnai atsitinka, kai sėjama netinkamai, pavyzdžiui, sėjama rankiniu būdu per giliai įterpiant sėklas arba gali būti, kad naudoja diskinę sėjamąją, kuri neturi sėklų gylio ribotuvo. Svarbu atsiminti, kad nuo to, kaip tinkamai bus pasėtos sėklos, sudygs arba nesudygs daigai. Nuo gylio priklauso tai, kad javai dygsta tam tikru greičiu. Kartais būna taip, kad dygsta sėklos netolygiai, kas irgi turi įtakos derliui. Reikia žinoti, kad optimalus gylis turėtų būti parenkamas pagal dirvą. Pavyzdžiui, jeigu javai sėjami lengvos struktūros dirvoje, tai sėklos turi būti sėjamos apie 1 cm gylyje, o jeigu dirva sunkesnė, tai reikia sėti maždaug 2 – 4 cm gylyje. Taip pat norint gero derliaus nepakanka žinoti, koks yra dirvožemis ir kokiu gyliu reikia įterpti sėklas. Reikia žinoti, kad visos sėklos turi būti sėjamos vienodai. Tai svarbu užtikrinti dėl to, kad visos sėklos turi sudygti vienodai ir vienodu laiku. Jeigu dygs nevienodai, tai ir derlius neužaugs vienodas. Tuomet subręs nevienodos kokybės javai, kas turės įtakos derliaus kiekiui.

Continue reading

Kaip išsirinkti planšetinį kompiuterį?

Daugelis sunkiai įsivaizduoja savo gyvenimą be įvairiausių šiuolaikinių įrenginių ir prietaisų, todėl planšetinis kompiuteris tapo neatsiejamas nuo kasdienybės. Gamintojai siūlo įvairius modelius, o pirkėjui pradėjus paieškas randamas didelis pasirinkimas. Ką reikia žinoti, jei norite pirkti planšetinį kompiuterį?

KompiuteriaiPirkėjai dažniausiai planšetę renkasi pagal kainą, tačiau pirmiausia turėtų rinktis ne pagal tai, kiek kainuoja planšetė, o pagal tai, kokio dydžio ji yra. Paprastas patarimas, jei norite rinktis tinkamo dydžio planšetinį kompiuterį – jei nešiositės daugiausia su savimi, tai reikia rinktis 7 – 8 colių ekraną. Taip pat svarbi ir raiška. Tokio dydžio ekranui reikėtų pasirinkti nuo 1024×600 raišką. Jeigu planšetinį kompiuterį daugiausia naudosite namuose ar darbe, tai reikėtų rinktis didesnį ekraną, kuris bus patogesnis ilgesniam žiūrėjimui. Pavyzdžiui, nuo 10 colių įstrižainės. Raiška turėtų būti nuo 1280×800. Tiesa, jei jums aktualus geras vaizdas, tai reikėtų rinktis tokią planšetę, kuri turi IPS ekrano technologiją.

Continue reading

Kokį lazerinį nivelyrą rinktis?

GPS matavimaiDaugelis žmonių, kuriems reikia atlikti namų remonto ar statybų darbus naudojasi įvairia technika. Labai dažnai pasirenkamas lazerinis nivelyras. Jeigu prieš dešimtmetį buvo mažas pasirinkimas, tai dabar pasirinkimas tikrai yra labai didelis. Tiesa, anksčiau buvo paprasčiau pasirinkti, o dabar sudėtinga, nes tiek daug gamintojų ir modelių, kad pirkėjai nebežino kokį nivelyrą pirkti.

Jei nežinote, ką galima daryti su lazeriniu nivelyru, tai galima viską labai paprastai paaiškinti. Tai prietaisas, kuri besisukdamas tam tikru spinduliu gali nubrėžti ribą plokštumoje. Norint suprasti jo veikimo paskirtį, galima paminėti tai, kad jis praverčia atliekant įvairius darbus lauke, pavyzdžiui, kelio tiesimas ar pastato pamatų matavimai. Taip pat jis dažnai naudojamas atliekant remonto darbus patalpų viduje, pavyzdžiui, įrengiant sienas ir lubas.

Norint išsirinkti tinkamą nivelyrą, reikia žinoti, kokias pagrindines funkcijas jis gali atlikti. Kai žinosite, kas tai per funkcijos, tai reikės pagalvoti, kurios iš jų jums yra aktualios. Pagalvokite, kokį nuotolį matuosite. Dažniausiai pakanka apie 100 metrų atstumo, todėl tokių nivelyrų yra labai daug. Jei darbams reikalingi didesni veikimo nuotoliai, tai reikia ieškoti tinkamo. Pavyzdžiui, galima rasti nivelyrus, kurių veikimo atstumas viršija 1000 metrų. Tiesa, jei jūs darbus atliekate, tarkim, namuose, tai jums tikrai neverta permokėti už nuotolio galimybę, kai nuotolis yra labai didelis.

Continue reading

Veterinarijos klinika – ką reikia žinoti?

Šiuo metu veterinarijos klinikų yra labai daug, todėl, kai reikia išsirinkti vieną vienintelę, tampa šiek tiek sudėtinga. UAB Vaidos klinika apsilankykite čia yra viena iš tų klinikų, kur dirba patyrę veterinarai, todėl sulauksite profesionalios pagalbos. Kas gi svarbu renkantis tinkamą veterinarijos kliniką savo augintiniui?

Sveikesni gyvūnėliaiPirmiausia sužinokite, kokios veterinarijos klinikos yra netoli jūsų gyvenamosios vietos. Taip pat žinokite, kad jeigu jūs auginate retos rūšies gyvūną, tarkim, roplį, tai turite pasidomėti, kurios veterinarijos klinikos teikia paslaugas būtent tokios rūšies augintiniams. Tai svarbus patarimas, nes ne visos veterinarijos klinikos teikia paslaugas visoms gyvūnų rūšims. Tačiau jei jūs auginate katę ar šunį, tai jums nebus jokių bėdų surasti tinkamą kliniką. Dabar šiems gyvūnams tinkamų klinikų yra labai daug. Žinoma, geriausia, kai tinkama klinika yra prie pat namų, tačiau ne visuomet taip yra. Kartais nutinka ir taip, kad tenka vežti į toliau nuo namų esančią kliniką. Tuomet aktualus susisiekimas, jei važiuojate viešuoju tranpsortu, o jei nuosavu automobiliu, tai jums taps svarbu kaip arti klinikos yra erdvi automobilių stovėjimo aikštelė. Šie niuansai svarbūs, todėl reikia į juos atsižvelgti.

Continue reading