Krekenos – veršelių imunitetui įgyti

Krekenos, dar vadinamos priešpieniu – tai geltonos spalvos, riebus pirmasis karvės pienas, po veršiuko atsivedimo. Ką tik gimęs veršelis yra gležnas ir neatsparus ligoms, tačiau jis greitai įgyja imunitetą ir sustiprėja gavęs karvės krekenų. Pirmosiomis dienomis tai vienintelis jo pašaras.

Kokios krekenos yra tinkamos veršeliams?

Priešpienyje yra daug naudingų medžiagų, kurios reikalingos veršeliui, kad jis sustiprėtų pirmosiomis dienomis. Krekenose yra net 33 % sausųjų medžiagų, o piene – tik 13 %, taip pat jose gausu imunoglobulinų, antikūnų, kurie suteikia ką tik atvestam gyvuliui imunitetą. Priešpienis turi daug vitaminų, svarbiausi iš jų vitaminas A ir karotinas, jie taip pat būtini veršeliui.

Kiek krekenų reikia sugirdyti?

Pirmasis karvės pienas turi daug riebalų ir baltymų, kurie reikalingi veršeliui sustiprėti, todėl labai svarbu, kad jų būtų gaunama pakankamai. Krekenos virsta pienu karvei apsiveršiavus, maždaug po trijų parų, o jų kokybė su kiekviena diena vis prastėja. Todėl svarbu veršeliui sugirdyti priešpienį ką tik jam gimus, rekomenduojama – 6 litrus per pirmąsias 24 valandas. Pirmosiomis dienomis krekenų turi būti duodama mažiausiai tris kartus per dieną.

Su kiekviena diena veršelio žarnynas vis blogiau pasisavina imunoglobulinus, o pirmomis valandomis po gimimo antikūnai absorbuojami labai lengvai. Štai kodėl taip svarbu turėti kokybiškų krekenų vos veršeliui gimus ir jas sugirdyti.

Priešpienio kokybė

Tinkamos krekenos yra geltonos spalvos, tirštos konsistencijos, jų kvapas specifinis. Užuodus blogą kvapą ar pastebėjus krešulių priešpienyje, jo girdyti negalima. Taip pat svarbu, kad jos būtų švarios, bet kokios bakterijos gali sukelti veršeliui įvairias ligas. Krekenų kokybė nustatoma specialiu prietaisu – kolostrometru, kuris matuoja imunoglobulinų kiekį. Kuo daugiau šių medžiagų, tuo priešpienis geresnis.

Užšaldytos arba sausos krekenos

Jeigu veršelis negali gauti geros kokybės priešpienio iš karvės, galima naudoti kitų karvių užšaldytą ir reikiamu metu atšildytą produktą. Taip pat krekenos gali būti miltelių pavidalu, džiovintos, jos maišomos su vandeniu.

Ūkininkams verta turėti patikimą kokybiško priešpienio tiekėją, iš kurio galėtų gauti krekenų ir iš karto jas naudoti karvėms atsivedus veršelius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *